Hej där, medvalpförälder! När jag fick min Bonnie för några månader sedan var jag precis som du – helt överväldigad av alla olika råd om matmängder och portioner. Som ägare till en Bichon havanais har jag lärt mig massor om just små hundrasers speciella behov. Idag delar jag med mig av allt jag önskar att någon hade berättat för mig när Bonnie var ny i familjen. Tillsammans ska vi reda ut exakt hur mycket din valp behöver äta för att växa upp stark och frisk!
Det här önskar jag att jag visste om valpars matbehov
Oj, vad mycket jag har lärt mig sedan Bonnie kom in i mitt liv! Jag minns så väl hur jag stod där i djuraffären, helt överväldigad av alla olika foderpåsar och rekommendationer. Som ägare till en liten ras var jag extra nervös – det kändes som att minsta lilla fel i portionsstorleken skulle kunna få stora konsekvenser.
I och för sig hade jag fått bra vägledning från uppfödaren, men det tog mig faktiskt några veckor att förstå att även om Bichon havanais är en liten ras, behöver de ordentligt med näring för att växa och utvecklas. När Bonnie var riktigt liten valp behövde hon faktiskt äta 4 gånger om dagen, något jag först tyckte lät extremt mycket! Min veterinär förklarade att små raser har snabb ämnesomsättning och behöver regelbundna måltider för att hålla blodsockret stabilt.
Ett annat viktigt tecken jag lärde mig känna igen var skillnaden mellan när Bonnie var ordentligt mätt och när hon bara var ”lagom” mätt. En välmående Bichon havanais-valp ska ha en lätt rundad mage efter maten, men inte se uppblåst ut. Bonnie visar tydligt när hon är nöjd genom att lugnt gå och lägga sig i sin favoritfåtölj efter maten.
Portionsguide: Så här gör du för din valp
Som ägare till en Bichon havanais har jag lärt mig exakt hur man anpassar portionerna för små raser. Bonnies matrutiner har ändrats en del sedan hon var liten valp, och jag vill dela med mig av vad som fungerat bäst för oss i olika åldrar.
När Bonnie var 8-12 veckor gammal åt hon 4 gånger per dag, ungefär 0,5 dl torrt valpfoder per portion. Det lät lite först, men för en liten ras är det faktiskt en ordentlig portion! Nu vid 9 månaders ålder har vi gått ner till 3 måltider om dagen, med cirka 1dl per portion.
För andra små raser fungerar ofta liknande mängder, men det är viktigt att anpassa efter just din valps energinivå och hull. Bonnie är väldigt aktiv för att vara en Bichon havanais, så hon får ibland lite extra när vi har haft extra mycket bus och lek.
Ett särskilt tips för andra Bichon havanais-ägare är att vara uppmärksam på matens struktur – dessa små hundar kan vara känsliga för både för stora och för små foderbitar. Vi hittade ett foder specifikt anpassat för små raser som var perfekt för Bonnies lilla mun.
Praktiska rutiner som faktiskt fungerar
I vårt hem med Bonnie har vi utvecklat rutiner som verkligen fungerar! För oss är det frukost klockan 7:30, lunch klockan 13, och middag klockan 19. Det här schemat passar perfekt med våra promenader och Bonnies naturliga energitoppar. Som Bichon havanais har hon en härlig blandning av energiska stunder och mysiga vilostunder, och måltiderna hjälper till att strukturera dagen.
Ett tips som revolutionerade vår vardag var att förbereda portionerna kvällen innan. Jag använder små behållare med lock där jag mäter upp hennes portioner – särskilt praktiskt på morgonen när det är lite mer bråttom! Det tar bara några minuter på kvällen och gör stor skillnad för att hålla koll på mängderna.
Att skilja på hunger och uppmärksamhetssökande var en av de svåraste sakerna att lära sig med Bonnie. Hon är expert på att ge ”hungriga” blickar, särskilt när vi sitter och äter själva! Men jag har lärt mig att när hon verkligen är hungrig går hon ofta och nosar vid sin matplats, medan uppmärksamhetssökande mer handlar om att hon vill leka eller gosa.
Praktiska tips från min valpvardag
Efter mycket testande har jag hittat det perfekta upplägget för Bonnie! Hennes favoritmatskål är faktiskt en lite upphöjd skål med anti-slip underlägg. Som Bichon havanais med sitt söta, platta ansikte blev det mycket bekvämare för henne att äta från en något upphöjd position. Dessutom håller anti-slip underlägget skålen på plats när hon ivrig vill komma åt den goda maten!
För att mäta portioner använder jag både en digital köksvåg och märkta mått. Ett tips som fungerar super för oss är att ha en speciell mätkopp just för Bonnies foder – då blir det enkelt att mäta upp rätt mängd varje gång.
Något jag upptäckte med Bonnie är att hon, som många andra Bichon havanais, älskar att äta! För att göra måltiderna mer stimulerande använder vi ibland en enkel aktiveringsmatta eller sprider ut maten i olika små högar. Det gör måltiden roligare och får henne att äta lite långsammare.
Utmaningar vi alla möter (och hur du löser dem)
Som valpförälder till Bonnie har vi mött några utmaningar längs vägen. En period var hon lite kräsen med maten, vilket jag senare förstod hade att göra med att hennes tänder höll på att bytas ut. Under den tiden hjälpte det att blötlägga torrfodret lite lätt i ljummet vatten – det gjorde det mjukare och mer lockande för hennes ömma munhåla.
För magsköra stunder (som kan hända även den mest välskötta valp!) har vi hittat ett bra system. Kokt ris med lite kokt kyckling har varit vår räddning vid några tillfällen. Men det viktigaste jag lärt mig är att vara konsekvent med portionerna – även små förändringar kan påverka en liten hunds mage.
När vi bytte från valpfoder till ”junior”-foder gjorde vi det VÄLDIGT långsamt. Det tog oss nästan tre veckor att göra hela övergången, men det var värt det eftersom Bonnies mage inte reagerade alls! Vi började med bara några få kullor av det nya fodret och ökade sedan gradvis dag för dag.
Anpassa maten efter din valps livsstil
Som Bichon havanais har Bonnie en härlig energinivå som faktiskt påverkar hennes matbehov! När vi har extra aktiva dagar, som när vi går på valpkurs eller har långa lekstunder i parken, justerar jag hennes portioner lite uppåt. Oftast handlar det om en extra halv matsked per portion de dagarna.
Årstiderna påverkar också hennes aptit och behov. Under vintern när det är kallt och hon springer runt mer för att hålla värmen behöver hon faktiskt lite mer mat. På sommaren däremot, när det är varmt och hon naturligt rör sig mindre, minskar jag portionerna något. Hennes tjocka, fina päls gör att hon påverkas en del av temperaturen!
När det gäller godis och träning följer vi en enkel regel: max 10% av dagens mat får vara godis. För Bonnie betyder det ungefär 2-3 små godisbitar per träningspass. På kursdagar ser jag till att minska morgonportionen lite för att kompensera för alla träningsgodis hon får under dagen.
Slutsats
Efter nio månader med Bonnie har jag lärt mig att varje valp verkligen är unik! Medan riktlinjer och råd är bra att ha som grund, är det viktigaste att lära känna just din valps behov och signaler. Använd gärna mina erfarenheter som utgångspunkt, men kom ihåg att din valp kanske behöver lite mer eller mindre än vad Bonnie gör. Det viktigaste är att ha tålamod och vara uppmärksam på din valps signaler – med tiden kommer du bli expert på just din fyrbenta vän! Och glöm inte att din veterinär alltid är din bästa rådgivare om du känner dig osäker.